Vad är ett båtlån?

Som tidigare nämnts väljer de flesta att låna till båten eftersom det är ett betydande köp och många människor inte har råd att betala själva. Dessutom är det bra att ta ett lån eftersom du kan betala av båten på längre sikt. Vi rekommenderar dig att överväga att ta ett lån när du ska köpa en motorbåt eller en stor segelbåt, precis som vi rekommenderar dig att ta ett billån när du köper en bil.

Men det är nödvändigt att vara försiktig med de du lånar pengar av, och ta dig tid att hitta det bästa lånet med de bästa villkoren och lägsta räntan.

Batlån Sverige
Att hitta det bästa lånet bland en uppsjö av alternativ kan vara både förvirrande och tidskrävande. Varje långivare har sina egna villkor, räntor och avgifter. Det kan vara svårt att hantera om du inte är van vid att jämföra lån. Vi har samlat ihop ett antal listor över lån här för att förenkla jämförelseprocessen eftersom vårt mål är att göra det så enkelt och smidigt som möjligt. När du letar efter ett lån som passar dina behov, ta dig tid att titta på våra listor nedan.

Lån för en båt utan någon kontantinsats

Det finns inga gränser när du löser din båtfinansiering med ett privatlån. Du kommer sällan att få ett lån med ytterligare avgifter och du behöver inte lägga någon kontantinsats. Du kan sälja din båt senare utan att gå igenom en bank eller båthandlare. Ett privatlån kan användas för att finansiera hela båtköpet eller en del av den.

Traditionellt båtlån med båten som säkerhet

När amorteringsplan och ränta sätts i ett traditionellt båtlån används båten som säkerhet och förväntad värdeminskning över tid beaktas. Den här typen av båtlån kräver att du betalar en kontantinsats på tjugo procent av båtens pris. Därefter landar lånebeloppet på åtttio procent av båtens pris. Det finns tillfällen då du kan få kontantinsatsen genom att byta din gamla båt. Det är vanligt att få ett båtlån hos din båthandlare, men du kan också få ett direkt lån hos en bank. Långivaren kräver ofta båtmodellen och försäkringen.

Finansiering av en båt – Hur fungerar det?

Att hitta ett billigt båtlån är en utmaning. Vare sig du köper en båt av en privatperson eller via en marina är de två vanligaste metoderna för att låna pengar till en båt. Antingen går du direkt till din bank och ansöker om ett fritidslån, ett blancolån med låg ränta som hjälper dig att finansiera ditt båtköp, eller så ansöker du om ett båtlån utan kontantinsats. För det mesta har villkoren för ett fritidslån lite strängare än för ett privatlån med lägre ränta, eftersom banken kräver en säkerhet från dig som låntagare.

Vad är bäst för mig: ett privatlån eller ett båtlån?

Privatlån och båtlån kräver ingen säkerhet, så du kan låna till vad du vill. Det kostar ingenting att jämföra och ansöka om dessa lån. Om du letar efter den bästa båtlåneräntan kan denna typ av lån vara mer fördelaktig i denna situation. Detta beror på att den effektiva privatlåneräntan sträcker sig från cirka 4 procent till plus 30 procent. Dessa förmedlare kan också hjälpa dig att samla lån till bra räntor om du har flera lån.

Vad kostar det att låna en båt?

Du kan se den exakta kostnaden för att få det bästa båtlånet på 100 000 kronor i räkneexemplet nedan. Tänk på att lånebeloppet varierar beroende på långivarens ränta och din kreditvärdighet. När du tittar på kostnaden för ett båtlån är det viktigt att du tar hänsyn till räntor och avgifter.

Ett låns effektiva ränta, som består av både nominell ränta och andra avgifter, visar hur mycket det kostar. Som tidigare nämnts är ett snabblån ofta dyrare än ett privatlån utan säkerhet.