Om tjänsten → jämförelse av bolån

Denna jämförelse visar listräntor för bolån från alla banker och bolåneinstitut i Sverige. Detta gör det lätt och snabbt att få en bra översikt över räntor och villkor på marknaden. När du behöver låna till din bostad kan denna kostnadsfria tjänst hjälpa dig att hitta ett bra och prisvärd bolån.

Efter det kommer du att hitta ett bra bolån genom att jämföra.

  • ✓ Fyll i lånebeloppet du vill ha
  • ✓ Tryck på knappen som heter "Jämför bolån"
  • ✓ Jämför rörlig ränta (3 månader) eller bunden ränta (1-5 år)
  • ✓ Välj din belåningsgrad, som på grund av bolånetaket är 85 % högst
Du kommer nu att se en lista som är filtrerad efter de företag som har den lägsta listräntan i jämförelsen.

Vi jämför snitträntor och annonserade boräntor

Den här jämförelsen visar listräntor (annonserade räntor) och bankernas genomsnittsräntor. Tabellerna med genomsnittsräntor visar den genomsnittliga boräntan som bankerna ger sina kunder varje månad. Långivarna har fem vardagar på sig att publicera månadens genomsnittliga räntor. Vi presenterar genomsnittsräntorna för den senaste perioden på tolv månader. Lån som förnyas, omförhandlas och förlängs utgör grunden för genomsnittsräntorna. I jämförelsen tittar du också på hur lång tid långivarna vanligtvis lägger upp bolån.

Utmärkta punkter att ta hänsyn till när du jämför bolån

Jämförelsen visar bankernas listräntor. Genom att förhandla kan de flesta hushåll få en lägre ränta. Varje gång du begär ett lånelöfte, ansöker om ett nytt bolån eller lägger om ett tidigare lån, se till att du konsulterar ett antal olika finansinstitut och förhandlar om villkoren.

Skanlaan bolåneskola ger utmärkta råd för dem som planerar att köpa en bostadsrätt eller villa, från första visning till att kontraktet skrivs.

Här är några av råden som ges i guiden:

  • → Låna inte mer än vad som är nödvändigt.
  • → För att ta reda på hur mycket räntor och amorteringar påverkar ditt hushåll, gör en egen kalkyl.
  • → För att skapa en bra marginal i din ekonomi bör du överväga att räkna med högre räntor i framtiden.
Banken gör en bolånekalkyl när du ansöker om ett bolån. Denna kalkyl tar hänsyn till de olika utgifter som ditt hushåll har och visar hur mycket pengar som kommer över varje månad efter att du har betalat tillbaka lånet.

Du kan få en förståelse för vad ett lån kommer att innebära med hjälp av bolånekalkylen, men banken använder den också för att bedöma din betalningsförmåga.

bolån jämförelse

Vad är en bostadslån?

Ett bolån är ett lån som använder en fastighet eller ett hus (villalån) eller en lägenhet (bostadslån). Som ett resultat har banken en intecknad säkerhet i den fastighet du belånar som motsvarar det lånade beloppet.

Snittränta och listaränta

Bankernas bolånsräntor är ofta de så kallade listräntorna. Detta är den ränta som "alla" kunder i banken kan få. Kom ihåg att försöka minska din ränta så mycket som möjligt genom bolåneförhandlingar. Här finner du tio råd som hjälper dig att få en lägre boränta.

Från och med sommaren 2017 är bankerna skyldiga att rapportera sina snitträntor på bolån. Det är en månadlig publikation av den genomsnittliga räntan som bankens kunder har. När du prutar och förhandlar med din bank, använd dessa räntor som ett argument. Denna tjänst gör det möjligt för dig att få en fördelaktig och låg ränta på ditt bolån, utan att behöva betala något för det.

Rörlig ränta eller bundna räntor

Ska räntan vara fast eller rörlig? Tyvärr är svaret på den frågan att det beror på Tror du att du bör välja ett bolån om den rörliga räntan kommer att vara lägre än den bundna räntan under en viss tid? Du bör överväga att använda en fast ränta om du tror att den rörliga räntan kommer att överstiga de nivåer som du kan binda på idag.

Men det är svårt att veta hur räntorna ska röra sig i praktiken. För att bestämma vilken räntetyp som passar dig bäst, läs mer om fördelarna och nackdelarna med båda typerna här.

Hur mycket kan man låna med bolånetak och kontantinsats?

Den 1 oktober 2010 infördes ett bolånetak som tillåter lån till högst 85 procent av värdet på en fastighet, villa, hus, radhus eller lägenhet. Du måste investera de återstående femton procenten i kontanter, som sparpengar.

Det är helt upp till dig att välja hur mycket kontantinsats du vill lägga, men lagligt sett är femton procent den lägsta.

Grönt bolån

Grönt bolån ger dig möjlighet att sänka räntan om din bostad uppfyller vissa miljöstandarder. De flesta banker erbjuder ränterabatter på mellan 0,05 och 0,10 procentenheter.

Topplån och bottenlån

Banken kan ibland dela upp ditt lån i två delar: topplån och bottenlån. Det finns inga exakta instruktioner för hur detta ska ske; istället beror detta på hur banken bedömer risken i det bolån de ger dig.

De kan vilja ha ett högre topplån för dig om du har en högre belåning. Bankerna vill vanligtvis ha en snabbare amorteringstakt på topplånet, där räntan är högre. Kom ihåg att topplånets storlek ofta kan förhandlas om. Det finns många tillfällen då du kan förhandla bort det helt, vilket gör att du inte behöver betala en mycket högre ränta på ditt lån.

Räntebelopp

Det är möjligt att dra av 30 procent av den årliga räntekostnaden upp till 100.000 kronor på skatten. Du kan dra av 21 procent av det som överstiger din budget. Detta är en skattereduktion som kallas ränteavdrag och läggs automatiskt på din deklaration året efter. Med andra ord kan du få tillbaka trettio procent av räntan du betalar idag nästa år.

Betalning

Kraven på amortering varierar från bank till bank och beror på storleken på bolånet och din ekonomi. Du kan välja själv hur mycket du ska amortera, men det är vanligtvis en bra idé att försöka hitta en balans mellan amortering och sparande.

Sverige införde ett amorteringskrav 2016. Nya bostadslån måste amortera minst 50% av fastighetens värde enligt krav. 2% av lånet måste amorteras årligen tills belåningsgraden når 70%. Lånet måste sedan amorteras med minst en procent per år tills belåningsgraden når femtio procent. Ingen amortering krävs därefter.

Räkna på bolån – månadsutgifter

Räntekostnader är en del av ett bolån, förutom amorteringen. Att göra en kalkyl med olika räntor för att se hur din månadskostnad förändras om räntan skulle stiga kan vara klokt.

Låneskydd

Du kan få ett låneskydd när du tar ett bolån. Det är en typ av försäkring som träder in och betalar hela eller delar av bolånet om du skulle få svårt att betala för ditt lån på något sätt. När man är sjuk eller arbetslös, till exempel. Det är fritt att teckna ett låneskydd.

Flytta bolån är en enkel process att byta bankk

Det är enkelt att flytta bolånet och byta bank. Du kan vara säker på att din nya bank kommer att hjälpa dig med allt som behövs för att slutföra bytet. Det faktum att du har bundit ditt bolån är en viktig faktor att ta hänsyn till. Då kan din tidigare bank begära att du betalar en ränteskillnadsersättning som ett straff för att du avslutar lånet för tidigt. Innan du byter bank eller flyttar ditt bolån bör du ta reda på detta.

Vad innebär en bolån?

Ett bolån är ett lån som står som säkerhet för en fastighet eller bostadsrätt. Som ett resultat har banken en intecknad säkerhet i den vara du belånar som motsvarar det belopp du lånat.

Vilken bank erbjuder de bästa räntorna på bolån?

Det finns en mängd olika banker som erbjuder olika räntor. Du kan se vilken bank bland företagen i jämförelsen som har den lägsta listräntan på bolån genom att använda en jämförelse på Skanlaan.

Vad innebär kontantinsats och bolånetak?

Bolånetak låter dig låna upp till 85 procent av en fastighets eller bostads värde. Den del av köpet som kallas kontantinsats är den som du betalar med dina egna pengar, inte genom ett bolån.

Är det bättre att ha en rörlig eller bunden ränta?

Rörlig ränta är ett bra alternativ om du tror att boräntorna kommer att sjunka framöver. En bunden ränta är dock ett bättre val om räntorna fortsätter att stiga i framtiden. Det är viktigt att veta vad du värderar högst eftersom ingen vet hur räntorna kommer att utvecklas i framtiden.

En rörlig boränta har historiskt sett varit den billigaste, men den innebär också att dina räntekostnader kan förändras snabbt. Du är medveten om hur mycket du kommer att betala varje månad med en bunden ränta. Ändå har det historiskt sett varit dyrare jämfört med att ha rörlig ränta.