Vad innebär en pantlån?

Pantlån använder en värdesak som säkerhet. Det kan jämföras med bolån eller billån där fastigheten eller bilen fungerar som säkerhet. Pantbanken kan sälja bilen om betalningen misslyckas.Pantbanken accepterar nästan vad som helst som har ett andrahandsvärde. Det är vanligt att pantsätta följande:

  • Ädelstenar, guld och silver
  • Klockor och smycken
  • Elektronik, till exempel mobiltelefoner
  • Inrednings- och konstverk av dyr
Pantbanken kan alltid få tillbaka sina pengar genom att sälja föremålet på auktion eftersom det inte går att låna ett högre belopp än dess värde. Hur lång lånetiden ska vara bestäms när man tecknar ett pantlån, vilket vanligtvis är några månader.

Pantlån

Pantlån har flera fördelar. Först och främst är det möjligt för dig att låna pengar utan att ha en kreditupplysning, vilket normalt kommer att minska din kreditvärdighet. Det är också anledningen till att så många människor lånar pengar utan UC idag. För det andra, även om du har betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden, kan du enkelt låna pengar med ett pantlån.

Låntagarens ekonomiska situation är oviktig för pantbanken eftersom det pantsatta föremålet är tillräcklig säkerhet för lånet. Dessutom hindrar det din kreditvärdighet från att påverka räntan. För dem som behöver ett kortlån men inte kan få ett smslån eller som måste betala en hög ränta är ett pantlån ett bra alternativ.

Pantlån är lån som kräver en stor post som säkerhet. Du kan till exempel inte låna mot din egendom eller mark. När den är pantsatt kommer föremålet att värderas och du kommer att få en pantbank och kontanter i handen eller insatta på ditt bankkonto.

Vad händer om jag inte betalar lånet?

Lånet kan vara i upp till tre månader. Efter löptiden har du rätt att välja om du vill betala tillbaka lånet, förlänga lånet, eller låta föremålet auktioneras ut. Du behöver inte oroa dig för sena betalningar, påminnelseavgifter eller inkassoavgifter i pantbanken.Din vara kommer att auktioneras ut av pantbanken om du inte betalar av den inom den tidsgränsen. Du kommer också att få tillbaka dina överskjutande pengar om din vara säljs för mer än det belopp du lånade. Pantbanken betalar en avgift om ditt föremål säljs med förlust.

Låntagares skyldigheter

I och med att pantlånet är ett lån med säkerhet kommer du som låntagare aldrig att ställas inför några krav angående din kreditupplysning, inkomst eller andra faktorer. Du kan ansöka om ett lån om du är minst 18 år gammal och har en legitimation.

Vilka villkor gäller vid köp av pantlån?

Detta gäller alla över 18 år med svenskt bank-ID-kort. Ingen kreditprövning görs. Vi har inga amorteringskrav och inga betalningsvillkor. Följande händer om du senare bestämmer dig för att du inte längre vill ha föremålet: Vi säljer föremålet på en auktion i Pantit Market, som bestämmer det slutliga marknadspriset. Vi tar hänsyn till det belopp du har betalat och den ränta du är skyldig oss om du är skyldig någon självrisk. Du kan ha sinnesro när du betalar av ditt bolån eftersom du inte riskerar att lånet används för att driva in skulder och du är aldrig skyldig att betala hela beloppet.

Föremål som är värdefulla

Många pantbanker kan värdera saker på plats eller online. Musikinstrument, klockor, smycken och elektronik är några exempel på vanliga föremål. allt som har ett andrahandsvärde för pantbanken Du kan låna den totala summan som de lämnar en värdering. Värdeföremålet lämnas in och ett pantkvitto ges ut om du bestämmer dig för att acceptera låneerbjudandet. Pantbanken håller tyst om låntagaren.

Om pantlånet inte betalas tillbaka

Pantbanken kommer att lägga ut fastigheten på auktion om du inte kan betala tillbaka på pantlånet eller aktivt väljer att inte göra det. Pantbanken står för kostnaden om det du har lämnat in i pant säljs för ett lägre belopp än det värderades till, eller om det inte säljs alls. Du får pengarna om försäljningen överstiger överskottet efter ränta och avgifter. Du behöver inte göra något eftersom pantbanken sköts av auktionen.