Lånebelopp risker och konsekvenser

Du får en skuld som du måste betala av regelbundet när du lånar pengar, oavsett om det är några tusenlappar via smslån eller ett miljonbelopp via bolån. Att betala för sent innebär att du riskerar att fördyra lånet. Om du misslyckas med att betala helt kommer konsekvenserna att bli ännu mer allvarliga, vilket inkluderar betalningsanmärkningar och krav från Kronofogden. Du kan läsa om de faror och konsekvenser som följer med försenade betalningar här. Det finns också information om hur ett lån påverkar din privatekonomi över tid, samt tre snabba tips för att minska riskerna.

Lånebelopp och potentiella faror med Sms lån

Låna aldrig pengar om du inte kan betala tillbaka dem i tid. I Sverige har många människor som tagit SMS-lån haft svårt att betala tillbaka lånet i tid. Detta har lett till en ökning av antalet ansökningar om betalningsföreläggande relaterade till SMS-lån.

Konsumenter som söker snabb finansiering för att täcka oförutsedda kostnader eller tillfälliga kassabrist har börjat använda SMS lån, även kallade snabblån eller mikrolån. Även om SMS-lån kan vara användbara i vissa situationer, är det viktigt att veta de potentiella farorna innan du ansöker om det.

Risker relaterade till hög skuldsättning

Om du försätter dig i skuld och skulden påverkar din ekonomi i termer av lånekostnader i förhållande till din inkomst, utsätter du dig automatiskt för ett antal risker. Först och främst kan din kreditvärdighet ha försämrats, vilket kan göra det svårt för dig att ingå avtal som inte är förknippade med lån. Till exempel kan det bli svårare att få ett bostadshyreskontrakt. För det andra finns det naturligtvis en stor sannolikhet att du kommer att stöta på betydande problem om du till exempel skulle bli arbetslös eller inte kunna arbeta på grund av de höga lånekostnaderna.

Lånebelopp risker

Din ekonomiska frihet begränsas

En konsekvens av att låna som inte ofta nämns är att det begränsar din ekonomiska frihet i framtiden. Du måste betala ränta och amortering varje månad under lånets löptid (utom om du har möjlighet att använda räntefria månader). Vi kan säga att du intecknar en del av din framtida inkomst om vi använder lite teknik.

Ditt ekonomiska utrymme minskar automatiskt om du har en fast budget för utgifter varje månad. Du betalar pengar som du inte kan använda för annat köp, sparande eller något annat.

Spiralen av kullar

En annan fara med SMS-lån är att de kan leda till en spiral av skulder. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid kan du bli tvungen att ta ett nytt lån för att täcka din skuld, vilket kan leda till en negativ cykel av ökande skuld och ekonomisk stress.

Effekten på ens kreditvärdighet

Det kan påverka din kreditvärdighet negativt om du inte kan betala tillbaka ditt SMS lån i tid. För framtida lån eller krediter kan detta göra det svårare att få godkännande och kan resultera i högre räntor på lånen.

Långivare som inte är seriösa

Det finns oärliga långivare på marknaden som kan utnyttja människor som är i ekonomisk svårigheter genom att erbjuda SMS-lån med villkor som är orealistiska och dolda avgifter. Innan du ansöker om ett SMS-lån är det viktigt att noggrant granska långivaren och läsa igenom låneavtalet.

3 snabba sätt att minska riskerna

För att enkelt minska de risker som följer med att ta lån, rekommenderar vi att du tittar på dessa tre råd.

1. Fråga dig själv om du verkligen behöver låna.
2. Låt inte för mycket av det gå.
3. Se till att du har tillräckligt med pengar för att betala tillbaka senast på fakturan eller lånets förfallodag.

Innan du tar ett lån bör du alltid överväga hur amorteringar och räntebetalningar kommer att påverka din privatekonomi. Du kan använda ett budgetverktyg för att göra det.