Svensk bostadspris återhämtning underblåst av räntesänkningar

Priserna på lägenheter steg med 1,6 %, medan snittpriset på småhus steg med 1,2%. När den svenska centralbanken började avveckla sin åtstramningskampanj i maj och konsumenternas tro på ekonomin växte, steg bostadspriserna i Sverige.

Svensk bostadspris återhämtning

Enligt uppgifter som publicerades onsdagen (5 juni) av Svensk Maklarstatistik, som ägs av Sveriges Fastighetsmäklare, steg lägenhetspriserna med 1,6 procent, medan snittpriset på småhus steg med 1,2 procent. Under de senaste fem månaderna har båda kategorierna sett en ökning av sina priser, enligt de reviderade siffrorna.

Bostadspris återhämtning

Dessa uppgifter kommer i samband med många tecken på att Sveriges ekonomiska framtid är mycket optimistisk. I maj ökade konsumenternas förtroende samtidigt som tillverkningsaktiviteten nådde den högsta nivån på två år. På tisdagen höjde landets tredje största bank sin tillväxtprognos för året.

Eftersom majoriteten av bolånen i Sverige har tre månaders fast ränta väntas sänkningen av lånekostnaderna få genomslag ganska snabbt. Enligt föreningens vd fastighetsmäklare, har antalet transaktioner ökar trots den ovanliga variationen av bostäder till salu.

Han sa att det är möjligt för säljare och köpare att hitta gemensamma grunder och att avsluta affärer är ett tecken på att vi närmar oss en mer normal marknad.